Mogelijkheden Gentherapie

Gentherapie
Werkwijze
Mogeljikheden
Problemen
Ontwikkeling

Genetische manipulatie

Doelstelling Gentherapie en Genetische manipulatie

Begrippenlijst

Links

Natuurkunde

Mogelijkheden:

Kinderen met Scid die niet behandeld zijn kunnen alleen leven in een volkomen steriele omgeving. Een infectie overleven deze kinderen niet. De kinderen worden ook wel bubble baby’s genoemd omdat ze altijd in een steriele luchtbel moeten leven. Een deel van de kinderen kan wel behandeld worden met een beenmergtransplantatie maar dan moet er wel een geschikte donor beschikbaar zijn. Scid wordt in feite veroorzaakt door het ontbreken van een bepaald gen. Met behulp van gentherapie kan het onbrekende gen worden ingebracht in het DNA van de lichaamscellen van de patiënt.

Het leeuwendeel van de huidige gentherapie betreft de behandeling van kanker. Genetische aandoeningen komen op de tweede plaats. Bij erfelijke ziekten ligt het nut van gentherapie voor de hand. Hemofiliepatiënten bijvoorbeeld missen een correct exemplaar van één bepaald gen, waardoor ze één bepaald bloedstollingeiwit niet kunnen aanmaken. Een correct gen ter vervanging of het herstellen van het defecte gen lijkt een logische oplossing.

Gentherapie biedt naast de behandeling van erfelijke ziekten en kanker ook toepassingen bij de behandeling van hart- en vaatziekten, reuma en ernstige infectieziekten, zoals AIDS.

 


Werkwijze
Hoe wordt gentherapie precies uitgevoerd?


Mogelijkheden

Wat zijn de mogelijkheden van gentherapie?


Problemen
Welke problemen komen er bij gentherapie kijken?


Ontwikkeling
Hoe ver is de wetenschap rond
gentherapie momenteel gevorderd?

Gastenboek

 

 

   
   

© copyright 2005 Mario van Telgen.
Voor vragen en opmerkingen over de inhoud van deze site
mail de webbeheerder
M.D. van Telgen