Werkwijze Genetische manipulatie

Gentherapie

Genetische manipulatie Werkwijze
Mogelijkheden
Problemen
Ontwikkeling

Doelstelling Gentherapie en Genetische manipulatie

Begrippenlijst

Links

Natuurkunde

Werkwijze van Genetische manipulatie:

Door de sterke ontwikkeling van de biotechnologie hebben onderzoekers ontdekt dat je erg veel met DNA kunt doen. Deze sterke ontwikkeling kwam voor een groot deel door de ontdekking van de Recombinant-DNA-techniek. Bij deze techniek is het mogelijk om erfelijk materiaal uit cellen van een organisme te halen en het vervolgens in een cel van een ander organisme te plaatsen. Ook is het mogelijk om DNA uit een cel te halen, iets aan het DNA te veranderen en het vervolgens weer terug te plaatsen. Dus je recombineert het DNA.

Bij genetische manipulatie vindt kunstmatige genetische uitwisseling plaats tussen verschillende organismen. Bij bacteriŽn vindt van nature veel genetische uitwisseling plaats tussen verschillende organismen.

Twee hoofdmethodes
Zo'n nieuw gen wordt ingebracht in het DNA van bijvoorbeeld een plant. Momenteel zijn daarvoor twee hoofdmethodes:

1. Het nieuwe gen wordt 'binnengesmokkeld' in het DNA van de plant, via een speciale vervoerder. Zo'n vervoerder wordt gemaakt uit een stukje genetisch materiaal van een virus of bacterie.

2. Met een speciaal geweer worden de genen in een laag cellen van de plant 'geschoten'. Daarvoor worden ze eerst aangebracht op grote aantallen hele kleine gouden pellets. Enkele genen komen dan in het DNA in de celkern terecht. Voor de productie van genetisch gemanipuleerde dieren en vissen wordt micro-injectie gebruikt. Bevruchte eicellen worden geÔnjecteerd met de nieuwe genen. Die zullen in enkele gevallen het chromosoom binnendringen en worden opgenomen in het eigen DNA van het dier.


Werkwijze
Hoe wordt genetische manipulatie precies uitgevoerd?


Mogelijkheden

Wat zijn de mogelijkheden van
genetische manipulatie?


Problemen
Welke problemen komen er bij
genetische manipulatie kijken?


Ontwikkeling
Hoe ver is de wetenschap rond
genetische manipulatie momenteel gevorderd?

Gastenboek

 

 

   
   

© copyright 2005 Mario van Telgen.
Voor vragen en opmerkingen over de inhoud van deze site
mail de webbeheerder
M.D. van Telgen